Sommarvatten distribueras ut till fastigheterna i Västanviks samfällighetsförening som tillhör GA1 (Tomten) under perioden 30 april till 15 oktober.
Under resterande del av året kan vatten hämtas i dunk vid vintertappställena vid Norra vattenverket på Trekantsvägen och Södra vattenverket på Morkullevägen.
Samfälligheten är ansvarig för kranen och kopplingen mot fastighetsägarens slang. Anmäl skada så byts dessa ut.
Var uppmärksamma på om läckage uppkommer och anmäl läckage till föreningen.
Stäng av kranen när ni lämnar fastigheten. Risk att läcka uppstår och tömmer våra vattenmagasin.
Om det blir strömavbrott eller tekniska problem vid vattenverken finns möjligheter att hämta vatten vid en handpump ur vår vattentäkt vid södra vattenverket.
Pumpen finns vid Södra Vattenverket vid Morkullevägen, till vänster om verket i grussträngens förlängning.
Påsättning av vatten
Vattnet sätts på under sista veckan i april för att kunna distribueras ut i hela området den 30 april. Vi kan inte sätta på tidigare då det kan komma kalla nätter med minusgrader i april som gör att kranar fryser sönder. Det är även en praktisk fråga, påsättning måste planeras in då det tar ca en vecka att sätta på vattnet - alla kranar ska stängas, vattnet sätts på och därefter ska alla kranar i området kontrolleras så att de inte läcker. Vi kan därför inte sätta på vattnet tillfälligt eller för tidigt på säsongen.
Sommarvattnet är främst avsett att användas för hushållsändamål mat och dryck samt för hygien och rengöring. Vattning av blommor och i trädgård måste ske med omdöme.
Det är inte tillåtet att:
Vid tillfälligt behov av att ta ut stora vattenmängder kan vattenansvarig ge tillåtelse efter att ha kontrollerat tillgångsituationen på vatten.
Vid stora vattenuttag under främst juli finns risk att vattentillgången inte räcker till. Det är då mycket viktigt att alla är solidariska och sparsamma med vattnet.
Vattenbrist uppstår ibland pga. hög vattenförbrukning, låg vattentillströmning i brunnar eller tekniskt fel i vattenverk.
När förbrukningen är större än tillrinningen och risk finns att vattnet inte räcker till om inte förbrukningen minskar informeras om detta med anslag vid infarterna. Viktigt att alla då sparar på vattnet.
Vid tidpunkter då vattnet inte räcker till är vi nödsakade att införa vattenavstängningar under delar av dygnet. I dessa fall stängs vattnet av enligt ett fast schema enligt följande princip:
Vid vattenavstängningar ska det normalt gå att hämta vatten i dunk vid tappkranarna på vattenverken.
I Västanvik har vi två vattentäkter
Norra
Den norra vattentäkten utgörs av dels en ytligt beläget sandformation dels en bergrunds-formation därunder. Vattentäkten utgör ett
skyddsområde för Vattentäkt vid Västanvik Stortorp 1:2 Norrtälje kommun.
Vattenskyddsområdet berör primärt 15 fastigheter som är belägna på vattentäkten för vilka det finns restriktioner.
Södra
Den södra vattentäkten utgörs av en ytligt belägen sandformation. Vattentäkten är skyddad genom servitutsbelastningar på de 46 fastigheter som är belägna på vattentäkten.
Provtagning för kontroll av vattenkvalitén på föreningens sommarvattenanläggningar sker regelbundet.
Provtagnings, analyser och bedömningar utförs av AlControl AB som är ett ackrediterat laboratorium för vattenanalyser.
Provtagning sker vid ett flertal tillfällen under året. Prov tas då dels på vattnet vid vattenverket dels ute på nätet hos enskilda fastighetsägare (nätprover).
Tagna prover analyseras med avseende på mikroorganismer/bakterier. En gång per år tas dessutom en komplett kemisk analys.
Analysprotokoll anslås vid respektive vattenverk.
Vattnet har generellt en hög kvalité.
Vattnet är medelhårt till hårt.
Kontroll
Sommarvattnet är klassat som ett samfällt vatten och verksamheten är registrerat hos Norrtälje kommun på Bygg- och miljökontoret. Verksamheten följer livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Detta innebär att verksamheten står under kommunens kontroll. Resultatet från vatten-analyserna skickas till kommunen som även gör inspektionsbesök.
Aktuell information om vattentillgång och eventuella driftstörningar kan fås på föreningens vattentelefon 072-730 67 27.
Viktig information anslås på anslagstavlorna vid vattenverket samt vid klubbhuset.
Vid befarad eller föreliggande risk för vattenransonering informeras det om detta vid områdets infarter.
Kontakt
Felanmälan (läckage och skador):
Sören Segerblad tfn 070-544 68 65. (Driftentreprenör)
Övriga vattenfrågor:
Lars Brolin tfn 070-795 98 78 (Vattenansvarig styrelsen)
NYHETER
2021-07-25
Vi har genom olika åtgärder bla att ta vatten från lägre nivåer i brunnar under den senaste veckan kunna pumpa upp vatten. Tack vare en låg förbrukning har vi därför kunnat distribuera ut vatten utan avstängningar i veckan.
Situationen är mycket ansträngd och vi övervakar situationen och gör bedömningar varje dag.
Det är stor risk för avstängningar framöver. Tack för att ni spar på vattnet.
I Södra området har vi för närvarande en högre förbrukning än vad vi kan pumpa upp per dygn. Spar på vattnet så kan vi slippa avstängningar.
2021-07-17
Avstängningarna har gett resultat och vi har nu skapat en viss buffert i vårt magasin med den begränsade vattentillgången som finns och kan nu åter leverera ut vatten på nätet.
Vi gör det på försök för att se vilken uthållig-het vi har. Vi kommer löpande bevaka situationen och det är troligt att vi kommer att fortsätta med avstängningar och då lägga ut mer information.
Viktigt att vi håller förbrukningen låg och att alla använder sunt förnuft vid användning.
2021-07-16
Nytt meddelande om vatten i Norra
Vattnet är fortsatt avstängt i Norra området pga. vattenbrist. Vi har ingen stor förbrukning och inga tekniska problem. Det är torrt och brunnarna i norra området ger mycket lite vatten så vi kan inte distribuera ut vatten på ledningarna.
För närvarande går det att hämta vatten vid norra vattenverket men vattnet är lite brunt. Vi hänvisar till Södra vattenverket, Morkullevägen, där vatten kan hämtas i dunk.
Det är nu viktigt att alla sparar på vattnet.
Det kan dröja länge innan vi har full kapacitet på vattnet. Vi följer detta och kommer att meddela när situationen förbättras.
Webmaster: webmaster (at) vastanvik.se