Naturområden

Naturområden

Västanviks samfällighetsförening har en landareal på totalt 220 hektar.

Av denna areal är 132 hektar skogsmark, 49 hektar åker och betesmark samt 40 hektar övrig mark (kärr, berg, vägar, kraftledningar mm).


Tillsammans äger vi våra naturområden


Vi har stora gemensamma grönområden. Hur dessa områden ska skötas är bestämt i grönområdesplanen.

Det finns ett rikt djurliv inom område och även den del unika djurarter som Mnemosynfjäfjärilen.


Det finns  flera fina stigar både mellan norra och södra delen av Västanvik men även inom respektive de. Stigarna är till för oss som bor i området för motion och rekreation som en löparrunda eller kvällspromenaden.


Av skogsarealen är huvuddelen av träden mellan 30-70 år gamla (64 %). Skogen består av 61 % gran och tall samt resten är lövskog.

Som grund för förvaltningen av skogen finns en skogsbruksplan som togs fram 2005.

Planen är en rullande 10-årsplan och redovisar förslag till åtgärder avseende avverkning (gallring) och skogsvård (planering och röjning).

För närvarande är Skogssällskapet i Norrtälje vår entreprenör för skogsbruket.


Information från viltvårdarna


Vi försöker att locka vildsvin från området med olika metoder. Vi har låtit våra grannområden sköta åteljakt mm för att minimera skjutandet på Västanviks marker.

 

Det finns ingen fast stam med vildsvin på området vad vi sett. De spår som finns är från vildsvin som passerar när de går mellan åtlar runt Västanvik. Det är nästan helt omöjligt att säga var och när de kommer nästa gång.

 

Runt området finns det fler aktiva jägare som skjuter många vildsvin. När en flock har blivit beskjuten så flyttar den och då behöver den nästan alltid flytta sig över Västanvik. Området runt Skällarholmsvägen kommer nästan alltid få besök av vildsvin under deras vandring.

 

Vi har skjutit några vildsvin inom vårt område men de har fångats i bur/ fälla först för att sedan kunna på ett säkert sätt avlivas eller släppas ut om det är fel sorts vildsvin i fällan - sugga med kultingar får aldrig skjutas.

 

Har du frågor om viltvård, hur man ev kan skydda sin tomt m.m .kontakta Västanviks skyddsjägare via styrelsen.

 

Skyddsjägarna // Västanvik

NYHETER

2024-11-25


Uppsättning av bom vid risupplaget på Dämrudevägen


Tyvärr har risupplaget vid Dämrudevägen utnyttjas för att dumpa annat än ris, stockar och
grenar. Exempel på sådant som dumpats är rötter, brädor, sprängsten och byggavfall och
det medför en kostnad för föreningen att sanera.
Vem som dumpat, om det är utomstående eller medlemmar, är ej känt men har styrelsen
beslutat att uppföra en bom vid infarten för att försvåra framtida missbruk.
För att kompensera medlemmarna så provar vi en modell med att erbjuda hämtning av ris
vid tomtgräns en gång per kvartal eller enligt överenskommelse. Det förutsätter att man
lägger riset enkelt åtkomligt från vägen och en ordnad och prydlig hög med grenar liggande i
samma riktning (inget plockepinn). För att anmäla hämtning mailar man till
naturomrade@vastanvik.se med namn, adress och bild.


Med vänliga hälsningar

Styrelsen

2024-06-09


Info från naturvårdsverket ang. invasiva arten Lupiner


Bidra gärna till att bekämpa blomsterlupin genom att slå den innan den sätter frö, slå gärna flera gånger på en växtsäsong. Vid en mindre förekomst kan du ta bort hela växten genom att gräva eller dra upp den.

Växtmaterialet bör tas bort så att växtplatsen inte blir för näringsrik. Återkom till samma område senare under växtsäsongen och även följande år för att ta bort växterna som har grott från fröna i marken.


Styrelsen

2024-05-29


Nu har alla betesdjur kommit till Stora hagen och till Trollskäret.


2024-05-29


Vi har avtalat med vår entreprenör att slå ängarna under hösten. Detta för att alla blommor ska fröa av sig ordentligt.


2024-05-28


Nu har tio av sommarens kvigor kommit till stora hagen vid Astrids kyrkväg. Resten väntas komma under veckan; två till i stora hagen och fyra i hagen vid Trollskäret.

1000002495
1000002493
1000002494

2023-11-25


Vinterutfodring av får i vår hage

2023-10-31


Information om järnbakterier


Ett flertal medlemmar har noterat en orange/gul sörja med en oljehinna i diken runt Fasanvägen.


Efter det kommunen varit här och kontrollerat vad det kan vara, har nu konstaterats följande.


Ett naturligt fenomen helt ofarligt för växter och djur. Järn frisläpps från omgivande mark och berg och följer med ytvattnet i vilket det då kan bildas järnbakterier som också har en oljehinna om rätt förutsättningar finns.


Fällningen har inte uppkommit pga VA grävning, läckande avlopp eller oljeutsläpp utan är en naturlig del av naturens kretslopp.

2023-10-02


Avverkning av träd på allmänning


Föreningen har ett mångårigt marklov för trädfällning/ gallring där vi inom vissa gränser får ta ner träd. Det är föreningen som har ansvar för detta och kan ge tillstånd för fällning utanför egen tomt. 

 

Det har kommit till styrelsens kännedom att det olovligen har avverkats en stor mängd träd, c:a 30st, i närheten av Dragonvägen och vi vill därför gå ut med ett förtydligande

 

Det är absolut förbjudet att fälla träd på allmänning utan styrelsens medgivande.

 

Definitionen av träd är en diameter över 10 cm i brösthöjd. Olovlig fällning kan dessutom bli en kostsamt - skadeståndsvärdet på så många träd som det rör sig om i det här fallet är troligen mellan 500 000 - 1 000 000 kr.

 

Styrelsen har som policy att vara tillmötesgående om någon önskar fälla träd men man behöver skriftligt medgivande från närboende för att begäran ska bifallas. Undantaget är speciellt skyddsvärda träd, dessa är inte tillåtet att fälla.

 

Träden som fälls tillfaller föreningen och i de flesta fall får tomtägare bekosta fällningen, i undantagsfall kan föreningen stå för fällningen om det är träd som utgör fara pga skada eller annat skäl.

2023-09-23


Hamlingskursen


Den 22 september höll Länsstyrelsen en kurs i hamling nere vid Lötaviken. Kursen är en del av Länstyrelsens program “Landsbygd i centrum”.


Mer information om programmet finns på Länsstyrelsens hemsida.


Läs här


Att kursen hölls hos oss beror på projektet som Länsstyrelsen drivit under många år vid Lötaviken/Trollskäret för att gynna Mnemosynefjärilen; då har man noterat att vi har träd som hamlats tidigare och frågade därför om vi var intresserade av ha kursen hos oss vilket styrelsen var positiv till. Vi hoppas också att vi kan hålla kursen här regelbundet eftersom det skulle ge möjlighet att följa de hamlade trädens alla faser.


Hamlade träd kan bli mycket vackra och gamla, kan växa närmare varandra utan att trängas och släpper ner mer ljus till marken omkring. I miljöer med gamla ekar, lindar, askar eller almar kan du förstagångshamla föryngringsträd så att de inte tränger de gamla träden.


Vill man veta mer om hamling så har Länsstyrelsen ett dokument här:


Läs här

Hamling 3
Hamling 2
Hamling 1

2021-04-24


Betesdrift på Trollskäret


I syfte att hålla landskapet öppet för att gynna Mnemosynefjärilen har föreningen fått godkänt från Länstyrelsen att ha betesdjur på Trollskäret. 


Fem stutar kommer i slutet av maj till vår hage.

Det kommer att vara ström i stängslet och varningsskyltar kommer att sättas upp.

2020-11-02


Astrids kyrkväg


Arbetet med Astrids kyrkväg avslutas nu och återstående delsträckor  planeras genomföras under 2021.

Den nya beläggningen behöver sätta sig i lugn och ro och det är därför olämpligt att framföra alla former motorfordon. Gäller även hästar som framförs i trav och galopp - hovarna slår sönder grusytan. Hjälp oss att sprida den här informationen!